sudo – here and there

Jak zrobić dobrą herbatę?

Posted in instrukcje by Łukasz Dziądziak on Czerwiec 16, 2007

Ludzkość już od dawna szuka dobrej, odpowiedzi na to pytanie. Ja się postaram przybliżyć wam moją teorię. Dzięki której będziecie mogli mnie uraczyć, herbata prawie tak dobrą jak robie sobie w domu. Nie jest to proste ale może sie uda.

1. Należy dobrać odpowiedni kubek, wykonany z porcelitu(ten sam materiał z którego robi się sedesy). Kubek powinien mieć odpowedni kształt i odpowednie wymiary. Kubek ten powinien mieć jak największą pojemność, przy jak najmniejszej powierzchni całkowitej, by ograniczyć straty ciepła. Powinień mieć wklęsłe dno, by po postawieniu go na powierchni, powstała warstwa izolacji z powietrza zamknietego miedzy kubkiem a powierzchnią. Pojemność ~ 330ml. Cp ~ 0,7 kJ/KgK. Masa ~ 150g.

2. Wybrać odpowiednią lyżeczkę. Napewno nie aluminiową. Powinna być wykonana ze stali nierdzewnej austenitycznej, najlepiej X5CrNi10 (Rm=540, Re=195, HRB=88). Te parametry stali pozwalaja uzyskać odpowiednią sztywność łyżeczki, przy znikomo małej grubośći ~1mm. Dzięki sporej masie łyżeczi, wykonując ruch obrotowy, powstaje spora siła bezwładności którą jestesmy w stanie w prosty sposób kontrolować. Pojemność ~ 6 mililitrów. Cp ~ 0,46 kJ/KgK. Masa ~ 30g.

3. Kubek ustawić na płaskiej powierzchni, wrzucić woreczek z herbatą(saga lub lipton). Łyżeczką odmierzyć, 21 mililitrów cukru(kat.1 lub kat.2 według normy PN-A-74850 1996) i umieścić go wraz z łyżeczka w kubku.

4. W procesie izobarycznym doprowadzić wodę do temperatury ~ 375 K. Odczekać chwilę 3*9.192.631.770 okresów promieniowania odpowiadającego przejściu między dwoma poziomami F = 3 i F = 4 struktury nadsubtelnej stanu podstawowego 2S1/2 atomu cezu 133Cs.

5. Tak przygotowaną wodę, niezwłocznie, należy umieścić w kubku. Ciągłym strumieniem kierowanym na worek. Tak by stały strumień wody, obmywał dokładnie każde ziarenko herbaty. Aż do napełnienia kubka w ~ 80%.

6. Dolewamy odrobinę soku żurawinowego ~ 12 mililitrów. Mieszamy łyżeczką aż do całkowietego rozpuszczenia się cukru. Wyciskamy powietrze z woreczka za pomocą łyżeczki.

7. Gotowe, należy wypić póki temperatura nie spadnie poniżej 295K.

Odpowiedzi: 8

Subscribe to comments with RSS.

  1. Skocz said, on Styczeń 13, 2009 at 11:21 pm

    Świetnie tylko jedno „ale”:
    – Tak by stały strumień wody, obmywał dokładnie każde ziarenko herbaty.

    Chyba w woreczku nie ma ziarenek herbaty?

  2. puss said, on Styczeń 14, 2009 at 6:24 am

    fusy nazwane ziarenkami ;)

  3. Aleksander said, on Luty 25, 2009 at 9:02 pm

    Ja daję 2 torebki sagi ale saga niejest dobra tylko przereklamowaa liczy się lipton minutka też jest dobra duzo torebek i tania

  4. iza said, on Maj 3, 2010 at 10:59 am

    ale głupoty ja tam zaparzam herbatę normalnie i jakoś mi smakuje

  5. Roksana said, on Styczeń 10, 2011 at 5:03 pm

    ja normalnie zaparzam herbatę i jest lepsza od tej co polecasz

  6. Roksana said, on Styczeń 11, 2011 at 5:19 pm

    podam swój przepis

    Bierzesz kubek(szklankę)

    bierzesz herbatę obojętnie

    wlewasz wode do czajnika

    czekasz aż zagwiżdże

    wlewasz zagotowaną wode do kubka (szklanki)

    PIJESZ

    i mówisz że dobra !!!

    ;)

  7. szczupak98 said, on Marzec 10, 2011 at 12:40 am

    Zapomniales o odpowiedniej jonizacji powietrza!

  8. Metaloznawca said, on Maj 18, 2011 at 9:40 am

    Nie ma takiej stali patrz co piszesz!


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: